perjantai 14. syyskuuta 2012

Kanariisipäivä

Poikasten aikaan ekstraherkuilla tulee lellittyä erityisesti ja yleensä mammoja. Tänään oli kuitenkin taas kanapäivä, joka tietää aina ekstraherkkuja koko laumalle: kypsät kananperkeet tulee aina jaettua häkkeihin rottalaisten iloksi. Edellisestä hemmottelupäivästä on kuitenkin aikaa, joten tänään panostettiin vielä astetta enemmän. Ylijääneen riisin joukkoon tuli sekoitettua lohta ennen rotille tarjoamista, ja ateriasta erillisenä virikkeenä rotat saivat aiemmin päivällä häkkeihinsä kuorellisia kananmunia.

Häkeissä on kova vilinä kaikkien koittaessa haalia mahdollisimman suuren osan herkuista itselleen. Kana ja lohi kun ovat tavallisempien salaatinloppujen ja tomaattisiivujen jälkeen kuin etuajassa oleva joulu. Sillä vaikka rottamukset syövätkin yleensä kiltisti kaiken ruuan mitä niille häkkiin kantaan, on lempparit helppo erottaa arkiruuista. Niitä tarjoillessa lauma näyttää välillä siltä, kuin ei olisi ikinä ruokaa saanutkaan. Toista se on osien arkiruokien kanssa: esimerkiksi porkkanat pitää aina tutkia kupissa moneen kertaan, ennenkuin voi olla aivan varma ettei muuta ole tulossa ja voi tyytyä täyttämään mahansa moisella. Välillä ne jopa viskotaan olan yli ulos kupista, ja käydään syömästä sitten häkin pohjalta, kun kupista ei löydy enää mitään parempaa. Yllättäen perusruokana toimiva Altrom-pelletti ei ole tälle listalle päätynyt, vaan maistuu etenkin likoille jopa yllättävän hyvin.

Kanariisipäivinä ongelmaksi muodostuu tosin joskus lautasen saaminen häkkiin. Heti häkin oven autessa lautasenreunaan tarttuu monta pientä tassuparia koittaen vetää lautasta tai sen antimia heti omakseen. Innoissaan pyörivän rottapoppoon keskelle ei tahdo aina helposti syntyä lautasen kokoista aukkoa rottamusten tuuppiessa toisiaan pyrkiessään lähemmäksi lautasen antia. Suloiset pikku possut.

Ei kommentteja: