torstai 17. marraskuuta 2011

Kuivikekokeiluja

Nykyisellä laumalla meillä on ehditty testata Toa-Lätt, pellavakuivike ja hamppu, aiemmalla likkalaumalla ehti olla käytössä myös Mörtti-Röpö -haapahake, leppähake, puupelletti ja turve. Viimeisin kokeilussa ollut on hamppu, ja se on ollut meillä käytössä nyt kuukauden päivät. Hamppupaalin alkaessa loppua tulikin sitten taas ajankohtaiseksi päättää, millä kuivikkeella jatketaan. Likkojen ja oman poikalauman kohdalla päädyin Toa-Lättiin häkin pohjalla ja pellavaan kaivelulaatikossa, Mikko haluaa pojilleen mieluiten hamppua. Kanit saavat wc-laatikkoonsa Toa-Lättiä, ja viiriäiset tulevat jatkossa kuopsuttamaan pellavapohjalla. Jokaisessa kuivikkeessa on omat plussansa ja miinuksensa, tässä joitain itse käytössä havaittuja:

Toa-Lätt, pellava & hamppu.


Toa-Lätt
Toa-Lätt
+ hyvä imukyky
+ pitää hyvin hajuja
+ ei juurikaan lentele häkistä
+ ei pölise
+ ei kovin raskas, tai kovin kova jalkapojille

- monissa paikoissa kohtuu hintavaa
- marketeissa joissa halvempaa saatavuus monesti vaihtelee, ja pakkauskoot pieniä

Toa-Lätt on harmaata paperimassasta valmistettua pellettiä. Saatavana olevat pakkauskoot 10 litraa (marketeista) sekä 20- ja 55-litraa (eläinkaupoista). Täälläpäin hinnat ovat olleet 10 litran pussi n. 3-4€, 20 litran pussi n. 12€ ja 55 litran säkki n. 25-27€. Nyt sitä on Saijan vinkkaamana löytänyt liikkeen josta saa viisi 55 litran säkkiä 100 eurolla, mikä osaltaan vaikutti omaan päätökseen siirtyä takaisin Toa-Lättiin. Omaan nenään Toa-Lätt ei juurikaan haise, mutta osasta kuivikkeen haju on selvän selluloosamainen.

pellava
Euro-Lin -pellavakuivike
+ pitää hyvin hajut
+ edullinen ja riittoisa
+ innostaa rottia kaivelemaan
+ erittäin pehmeä alusta
+ ei pölise

- kevyenä lentelee helposti häkistä, etenkin jos häkissä vähänkään matalampi pohjalaatikko
- osa kokenut imukyvyn huonoksi (meillä häkin pohja ja rotat pysyivät kyllä hyvin kuivina pellavankin kanssa)
- myydään vain 20 kilon paaleissa, eli vaatii säilytystilaa.

Euro-Lin on vaaleaa korsihaketta, joka on pakattu noin 80*40*40cm kokoiseksi paaliksi. Paalin hinta on n. 16€. Paaleja myydään ainakin K-Maatalousliikkeissä. Meillä likat innostuivat kunnolla kaivelusta saatuaan tätä häkkinsä pohjalle, joka osaltaan myös lisäsi häkin ulkopuolelle päätyvää roskan määrää. Jatkossa aionkin laittaa likoille aina silloin tällöin pahvilaatikon reilulla pellavakerroksella, vaikka muuten nyt Toaan siirrytäänkin kun Lusakojen pohjalaatikot eivät ole parhaat mahdolliset.

hamppu
Hamppu
+ isompana hakkeena kuin pellava, eli pysyy paremmin häkissä
+ varsin edullista
+ pystyy tilaamaan netistä kotiovelle toimitettuna
+ pitää häkin hyvin hajuttomana
+ paali vie kokonsa puolesta vähemmän tilaa

- pölisee jonkin verran siivottaessa
- voimakas kuiturakenne, tarttuu ainakin viiriäisten varpaisiin

Hieman pellavaa tummempaa ja isompaa haketta, jonka seassa selvästi erottuvia naumaisia kasvikuituja. Zooplussasta tilattuna 150 -litran (n. 14,8kg) paali maksaa n. 20€. .com puolella hinta on pikkuisen .fi puolta halvempi, mutta .comista pitää tilata enemmän, jos haluaa tilauksen ilman toimituskuluja. Meillä rotat pitivät kuivikkeesta yhtä paljon kuin pellavasta, ja se pysyi hieman pellavaa paremmin häkissä. Viiriäisille hamppu aiheutti varvasongelmia.


Aiemmista kuivikekokeilusta Mörtti-Röpön ja leppähakkeen suurimmaksi ongelmaksi koin huonon hajunsitomis- ja imukyvyn. Mörtti-Röpön kanssa häkki alkoi haista nopeaan, jonka lisäksi haketta myös lenteli häkistä. Puupellettien kanssa häkin pohja oli todella raskas siirtää puhdistettavaksi, ja hajonneet puupelletit ottivat itsellä pahasti henkeen. Turpeesta pidin kovasti sen pehmeyden vuoksi. Rotat myös rakastivat kaivella turvetta. Turpeessa ioimmaiksi ongelmaksi kuitenkin muodostui sen nopea kuivuminen lattialämmitetyssä asunnossa, ja se että kuivana turve pölisi todella pahasti. Eli rotille se ei oikein sovi ellei keksi millä estäisi turvetta kuivumasta täysin häkin siivousten välillä.

2 kommenttia:

Lumikki kirjoitti...

Mistä toaa saa tuohon hintaan? Itsellä ei taida olla varaa maksaa tuollaista summaa kerralla, mutta tulevaisuuden kannalta olennainen tieto kuitenkin. :)

Minä käytän yhä tuota pellavaa, sitä ei kuitenkaan löydy ihan niin paljon lattialta kuin mörttiä aikoinaan. Tällä hetkellä kyllä heitän pari litraa mörttiä pellavan päälle, tarkoituksena kokeilla sitooko se paremmin pellavan paikoilleen. Ja tykkään puun tuoksusta. :)

Susanna Hoffren kirjoitti...

Kaarinan Happy Petistä, kun pyytää heitä laittamaan tilaukseen. Tulevat sitten viikossa-parissa.

Itsekin pidän myös pellavasta kuivikkeena, ja se meillä olikin käytössä kun Toa-Lättin myynti Valintataloissa lopetettiin täällä. Eläinkaupasta hankittuna Toa kun olisi käynyt etenkin 20-litran pusseissa turhan tyyriiksi tällä laumalla. Syvemmillä pohjalaatikoilla saattaisin kyllä pysyä kokonaan pellavassa edelleenkin. Viiriäisille kun ei kuitenkaan Toaa voi laittaa, niin nyt tarvitsee enemmän säilytystilaa kuivikkeille.