tiistai 3. heinäkuuta 2012

Rottala 6/2012

Rottala-sivu päivittyy taas, ja uuden tieltä vanhat kuvat teksteineen saavat taas siirtyä osaksi postausten virtaa. Kuvissa on siis rottala siinä asussa, kun se ehti kesäkuun olla, ennenkuin innostuin taas häkkien kanssa säätämään. Valitettavasti uudelleen järjestetystä rottalasta jäivät pois myös maskotit pygmipoikien otettua taas pahemmin yhteen. Niin suloisia kuin nuo pikkuhiiret olivatkin, niiden laumakemiat ovat jotain jonka kanssa en halua lähteä enää säätämään (tai sitten minulla on ollut vain huonoa tuuria). Itsellähän oli alkuun haaveissa muodostaa perheryhmä ja sen myötä sen kokoinen lauma, että hiiret olisivat paremmin myös näkösällä. Muutaman yksilön kanssa terra kun näytti suurimman osan ajasta täysin autiolta. Lopputulemana hiiristä saatiin lopulta kaksi pysymään hengissä ja sovussa samassa terraariossa, kunnes niilläkin nyt klikkasi.

-------------

Uusi rottala sijaitsee Turun keskustassa, 450 metrin päässä linja-autoasemalta. Rotilla on käytössään oma huone,
Rottala ovelta
jossa sijaitsee rottahäkkien lisäksi rottalan maskottien, afrikkalaisten kääpiöhiirten terraario. Rottalan tämänhetkiseen varustukseen kuuluu kaksi vakituista asuinhäkkiä: yksi naaraille ja yksi uroksille, sekä pari poikashäkkiä, pari mammailuboksia ja varaterraario. Tämän normivarustuksen lisäksi varastoituna on vielä muutamia häkkejä, jotka toimivat varahäkkeinä esimerkiksi hoitorotilla, tai jos poikueita on useampia samanaikaisesti.

Rottala on sisustettu täysin johdottomaksi, mikä helpottaa rottien juoksuttamista. Lattialle asti meillä pääsevät kuitenkin vain aikuiset rotat. Alle luovutusikäiset poikaset jaloittelevat olohuoneen sohvalla ihmisseurassa, saaden samalla ekstrakäsittelyä. Rottien ollessa häkeissään rottalan ovi on yleensä auki muuhun asuntoon, että rotat olisivat omasta tilastaan huolimatta mahdollisimman vähän eristyksissä muusta elämänmenosta. Rottalaan on myös varattu oma nojatuoli, niin lukutuokiot tai blogin päivitys ovat mahdollisia myös rotakkaassa seurassa. 


Poikien häkit ja mammailboksit
 Uroslauman häkkinä meillä toimii Fop Lusaka -täysmetallihäkki. Toinen Lusakoista on tällähetkellä varalla. Kumpikin häkki on kooltaan 85*60*147cm. Häkkien pinnaväli on 12mm, eli sopii hyvin poikasillekin, eikä naarailla ole mahdollisuutta poiketa pinnojen välistä luvattomille visiiteille. Häkeissä on metalliset pohjatarjottimet, jotka toimivat mataluudestaan huolimatta varsin hyvin meillä käytetyn Toa-Lätt kuivikkeen kanssa. Luukkuja häkissä on edessä neljä (kaksi isoa, joiden kummankin keskellä on yksi pienempi) sekä yksi luukku kummassakin sivussa. Lisäksi häkin katto on mahdollista nostaa ylös häkkiä siivotessa, mikä helpottaa puhdistusta paljon. Uroshäkissä asukkeja on tällähetkellä neljä, ja tulossa viides. Viidennen myötä uroslaumalle on harkinnassa hankkia Ferplast Tower -häkki.

Mammailubokseina synnyttävillä naaraina toimivat Ferplast Kios häkit, jotka ovat kooltaan 70*47*28cm, eli vastaavat kooltaan hamsteridunia. Niissä emot asuvat synnytystä edeltävästä ajasta siihen asti kun poikaset ovat noin pariviikkoisia. Kios-häkkejä meillä käytetään välillä myös totutuksissa ja sairasyksiöinä.
Maskottinurkka. Pygmit vielä väliaikaisterraariossa.



Poikahäkin vieressä huoneen nurkassa sijaitsee Afrikkalaisten kääpiöhiirten eli pygmien terraario. Terraario on kooltaan 50*30*40cm, ja sitä kansoittaa kaksi pientä hiirua. Pygmiterraarion alla sijaitsee varaterraario, joka on kooltaan 75*40*35cm. Varaterraario on meillä käytössä osilla synnyttävillä naarailla, lähinnä silloin jos joku naaraista ei tahdo pysyä muovipohjaisessa asumuksessa. Mammailuboksien raudoitus kun on itseltäni vielä tekemättä. Mammailukäytön ohella varaterraario majoittaa joskus hoitoeläimiä, silloin kun oman lauman keskelle eksyy esimerkiksi gerbiilejä, hiiriä tai hamstereita vieraileviksi tähdiksi.

Terraarioiden vieressä sijaitsee rottalan nojatuoli, joka toimii paitsi rottien kiipeilyalustana, myös omana tukikohtana rottalassa aikaa viettäessä. Nojatuoli on sijoitettu puolueellisesti poikashäkkien viereen, mutta vanhemmat rotat osaavat kyllä tulla itse luokse hakemaan osansa huomiosta.
Poikashäkit
Poikashäkkejä meillä on vakituisemmassa käytössä kaksi: puolikas Midwest Critter Nation doublesta (mitat 91*60*99cm), sekä hieman pienempi imac-merkkinen häkki (mitat 80*50*60cm). Näistä Critterissä on vielä käytössä häkin mukana tullut matala pohjatarjotin, joka on tarkoitus korvata jossain vaiheessa kunnon metallisella pohjalaatikolla. Critterissä on edessä kokonaan aukeavat ovet. Imacin häkissä on yhteensä kolme luukkua: yksi edessä, ja yksi kummassakin päädyssä. Näistä häkeistä toiseen emo muuttaa poikasineen poikasten ollessa noin kaksiviikkoisia. Poikasten ollessa noin neliviikkoisia, poikue jaetaan sukupuolittain omiin ryhmiinsä, jolloin molemmat häkit tulevat käyttöön. Poikasten lisäksi häkeissä majoitetaan joskus hoidokkeja.

Junnuloissa meillä käytetään välillä myös juoksupyöriä, jotka meillä ovatkin osien poikasten suosiossa. Yksikään vanhemmista rotista meillä ei tykkää juoksupyörää käyttää, yhtenä syynä voi tosin olla, että kummatkin meiltä löytyvät pyörät ovat aikuisen rotan mittapuulla suht pieniä (halkaisija 29cm).
Naaraslauman häkki
Naaraslauma asuttaa meillä TriplaCritteriä, joka on koottu yhdistämällä yksi kokonainen ja yksi puolikas Critter Nation Doublesta. Häkkikokonaisuuden mitat ovat 91*60*220cm. Häkissä on edessä kuusi avautuvaa ovea, jotka tekevät häkistä helpon siivottavan. Tämänhetkiseen likkalaumaan kuuluu viisi jäsentä, joista yksi on tosin nyt lainassa Tiina Mustalahden rottalassa. Häkissä on alkuperäisen muovisen pohjatarjottimen tilalle vaihdettu metallinen pohjalaatikko, joka mahdollistaa runsaamman kuivikkeiden käytön ilman kaikkien kuivikkeiden päätymistä lattialle. Häkin pinnaväli on tiheä (12mm) ja ovissa hyvä lukitus, mikä tekee häkistä varsin murtovarman asumuksen rottakäytössäkin. Verkkokatto mahdollistaa hyvin erilaisten pesien ja riippumattojen kiinnityksen aivan häkin yläosaan, mutta rajaa samalla sitä mitä tavaroita häkin päällä on mahdollista säilyttää.
Likkahäkin huoltoa auttava keittiötikas


Rottalan kaappien ovitarrat


Pygmien terraario sisustettuna

Ei kommentteja: