tiistai 23. lokakuuta 2012

Tilakysymys

Sitä on tottunut ajattelemaan rottia hyvin tehokkaasti tilaa käyttävinä eläiminä, jotka hyötyvät hyvin saamastaan lisätilasta. Naaraiden kohdalla tämä onkin ollut hyvin havaittavissa: laajennosten jälkeenkin koko tila on selvästi käytössä, ja tilan muuttumista edes jossakin suhteessa pienemmäksi on protestoitu. Näin esimerkiksi silloin, kun CritterNation Tripla vaihtui kahteen vierekkäin yhdistettyyn tuplaan - Tuikella kesti hetki tottua, ettei toisesta kerroksesta enää päässytkään ylemmäksi, vaikka tilaa oli kokonaisuudessaan enemmän. Nyt naarashäkin laajennuttua kahteen vierekkäiseen CritterNation Triplaan, likkoja näkee yhä häkin kaikissa osissa. Häkin alimmissa ehkä vähiten, etenkin silloin jos ei istu lattialla häkin vieressä rottia seurailemassa - silloin alahäkkeihinkin tulee kyllä likoilla tunkua.

Oman poikalauman kohdalla tilanne tuntuu olevan kuitenkin toinen. Pojilla on nyt Furet Tower ja alempi häkki tuntuu olevan käytössä lähinnä siksi, että sielä on juomapullo. Joskus harvoin yksi pojista myös nukkuu alhaalla, jos sen lempipesä on sijoitettu sinne. Muuten kaikki pojat pysyttelevät häkin ylemmässä osiossa. Tietenkin tavallaan mukava, että pojat kokevat tilaa olevan yllin kyllin. Kuitenkin joskus tuntuu aavistuksen turhauttavalta siivota ja sisustaa kahta kerrosta poikien käyttäessä kuitenkin pääsääntöisesti vain toista niistä.

Nyt ajattelinkin harrastaa pieniä eläinkokeita, ja rajoittaa poikien pääsyn seuraavaksi siivousväliksi vain ylempään kerrokseen. Sitten kun pojilla on ollut pari viikkoa vain ylempi kerros käytössään, ja ne ovat tottuneet löytämään sieltä myös juomapullon, avaan pojille taas pääsyn molempiin kerroksiin jättäen juomapullon kuitenkin edelleen yläkertaan. Sitten näkee ehkä aavistuksen paremmin, kaipaavatko pojat lisätilaa tilan itsensä ja sinne mahtuvien lisävirikkeiden takia, ja vaikuttaako mahdollisuus vetäytyä enemmän omiin oloihin mitenkään laumakemioihin, vaikka sitä mahdollisuutta nykyisellään harvemmin käytetäänkään. Sen jälkeen voi sitten joko harkita siirtymistä puolikkaaseen Toweriin pojilla, jos se toimii niillä yhtä hyvin kuin kokonainen, tai saada lisämotivaatiota kerrostalon siivoamiseen, kun näkee poikien siitä oikeasti hyötyvän. Miun on kyllä joskus vaikea ymmärtää tuota urosten laiskanpulleaa nautiskelua, kun on tottunut likkojen viipottamiseen.

Likkojen kohdalla elintila säilyy ennallaan, eivätkä uudet laajennukset ole aktiivisesti harkinnassa. Häkin sisälle olisi kuitenkin kiva taas lähiaikoina jotakin uutta keksiä. Ehkä sitten lemmikkimessuilta viimeistään jotain tarttuu mukaan myös rottamuksille. 

2 kommenttia:

sanna kirjoitti...

Mielenkiintoinen kokeilu. Itse huomasin jonkinlaisen tilaan reagoimisen Hittavaisen (fretti) kanssa pojan siirtyessä tilapäisestä asumuksestaan omaan aitaukseensa (pienen huoneen kokoinen).

Ennen poika oli kaikki muut paitsi vapaanaoloaikansa valtavassa afgaanin kokoiselle koiralle tarkoitetussa häkissä, johon olin virittänyt kankailla tasoja. Koska se pääsi säännöllisesti riehumaan ulos, poika oli yleensä häkissä ollessaan hyvin rauhallinen ja köveli lähinnä vessalaatikolta ruokakipan kautta takaisin nukkumaan.

Remontin loputtua poika pääsi nykyiseen tilaansa, eli pienen huoneen kokoiseen aitaukseen. Minun poissaolojeni ajaksi lapselle oli kuitenkin hankittava häkki. Päädyin Hoppity Habitat-kaninhäkkiin, josta modailin fretille sopivan. Frettihän ei ole häkkieläin, tähdennän, mutta yksi koiristani ei suuremmin fretistä vielä perusta ja olisi liian riskialtista jättää fretti vapaaksi aitaukseensa poissaolojeni ajaksi. Jos se pääsisi kiipeämään pois (epätodennäköistä), se voisi menettää henkensä.

Ensimmäisenä yönä uudessa häkissään, joka on noin kaksi kolmannesta pienempi kuin edellinen, Hittavainen oli kauhuissaan. Se roikkui kaltereissa ja paukutti niitä. Tätä kesti kuitenkin vain kaksi päivää (yöt totuttelun vuoksi häkissä ja päivät vapaana aitauksessa). Nykyään pieni häkki on pojan lempipaikka ja siellä nukutaan rauhallisesti, vaikka sulkisinkin joskus oven. Työpäivät ja yöt poika on nukkunut häkissään täysin ilman mitään ongelmia, yrittämättä edes ulos. Häkki on normaalisti auki ja vaikka mahdollisuus nukkua koko aitauksen kokoisessa tilassa onkin olemassa, Hittavainen nukkuu mieluiten häkissään.

Uskoisin, että rottapojatkin reagoivat ensin pienentyneeseen tilaan, mutta mikäli niillä on pienentyneessäkin tilassa tarpeeksi virikkeitä, ne tottunevat siihen nopeasti ja jatkavat lunkia elämäntapaansa. Toisaalta taas, Hittavaisen elintila kokonaisuudessaan vähintäänkin moninkertaistui, ja se viettää häkissä vain pieniä aikoja kerrallaan (ihannetilanteessa ei pakolla ollenkaan). Rotat ovat häkissä "aina". Kenties olisikin siis parempi verrata poikien tilan vähenemistä siihen, että Hittavaiselta vähentäisi nykyisestä elintilasta puolet. Uskoisin, että vaikka se ei aluettaan kovinkaan aktiivisesti kokonaisuudessaan käytä, se voisi ahdistua tilan pienentyessä.

Jessus mitä ajatusvirtapohdintaa taas. Jään odottamaan innokkaana "eläinkokeen" tuloksia :D

Susanna Hoffren kirjoitti...

Tähän mennessä pojat eivät tunnu edes huomanneen muutosta. Häkki tutkittiin toki huolella läpi heti kun pojat sinne siivouksen jälkeen pääsivät. Melko pian pojat kuitenkin löysivät mistä kukakin pitää: Sanaris Sputnikinsa, Pamaus tason päällä olevan kopin ja Frederik ja Flaksi riippumattonsa. Niihin etsintäkierros oli hyvä lopettaa, ja vetäytyä päikkäreille. Nyt illalla pojat ovat keskittyneet vahtimaan luukkua iltapalaa odotellessa. Rottalassa käydessäni yksikään pojista ei ole vaivautunut kulkuaukolle edes ihmettelemään siihen ilmaantunutta estettä.