Rottahäkkiä hankkimassa
Päädyttäessä hankkimaan rottia lemmikiksi, lähes poikkeuksetta isoin yksittäinen hankinta on häkki. Häkit ovat paitsi rahallisesti arvokkaita, se muodostaa myös ne rajat, joiden sisällä keskiverto lemmikkirotta viettää suurimman osan elämästään. Näistä syistä häkin hankintaa onkin syytä harkita tarkkaan, eikä vain ostaa eläinkaupasta ensimmäistä vastaantulevaa. Tässä muutamia seikkoja, joihin häkkiä hankittaessa kannattaa kiinnittää huomiota.
Koko
Nykyään suosittu täysmetallinen CritterNation Double |
Rottahäkki ei voi koskaan olla liian suuri. Eläinsuojelulaissa on säädetty rottahäkille minimimitat ja kesyrottayhdistyksellä on olemassa oma minimisuosituksensa. Kuitenkin minimittojen tuijottelua parempi lähtökohta häkin hankinnalle on se, minkä kokoinen häkki asuntoon enimmillään mahtuu. Rotat käyttävät tilaa paitsi vaakatasossa myös korkeussuunnassa, joten ihanteellisesta rottahäkistä löytyy sekä pinta-alaa että korkeutta. Häkin koossa ei kannata pihistellä myöskään lauman ollessa pieni – monesti minimittaista häkkiä perustellaan sillä, että rottia on vain pari, eikä niitä edes aiota hankkia laumaa. Rotat ovat kuitenkin itsessään varsin pieniä eläimiä, ja häkissä eniten tilaa vaativat rottien liikkuminen ja virikkeet. Kaksi tai kolme rottaa arvostavat varmasti virikerikasta ympäristöä ja liikkumatilaa siinä missä isompikin lauma. Esimerkiksi suosituksi noussut CritterNation Double (91*61*160cm) tarjoaa varsin mukavasti tilaa kokeilla erilaisia sisustuksia.
Pinnaväli
Osa isoista häkeistä on suunniteltu alkujaan muita eläimiä kuin rottia silmällä pitäen. Esimerkiksi monikerroksisista kanihäkeistä tai papukaijahäkeistäkin voi saada hyviä rottahäkkejä. Eri häkkityyppejä verratessa kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös pinnaväliin, ja miettiä pidemmällä aikavälillä häkin tulevaa käyttöä. Mikäli häkin haluaa sopivan sellaisenaan luovutusikäisille poikasille, kannattaa valita häkki jossa on alle 15mm:n pinnaväli. Etenkin mikäli itsellä on tapana pitää laumoissa aina eri-ikäisiä rottia, on pienen pinnavälin omaava häkki varmasti käytössä helpoin. Samaten jos kotona on pienikokoisia naaraita, voi pienen pinnavälin omaava häkki myös uroksilla estää naaraiden mahdolliset karkureissut miehelään. Mikäli taas kotona on vain aikuisia uroksia, tai jaksaa poikasajoiksi verkottaa häkkiosat tiheämmällä verkolla, vanhoista kanihäkeistä voi saada pinoamalla hyvin halvan ja tilavan asumuksen. Kuitenkin joidenkin kanihäkkien yli 2,5cm:n pinnaväleistä isommatkin rotat voivat luikerrella itsensä ulos. Pinnaväliä tarkastaessa kannattaa tarkastaa myös häkin päätyjen ylä- ja alaosat ja luukkujen ympärystät – niissä on joskus harvempi pinnaväli kuin muualla häkissä.
Pinnat
Tilava mutta pystypinnainen lintuhäkki |
Paitsi pinnojen etäisyys toisistaan, kannattaa tarkastaa myös pinnojen pinnoitus ja suunta. Maalatut tai muuten pinnoitetut pinnat ovat usein helpoimmat pitää puhtaina, ja pysyvät pidempään hyvinä. Karheaan pinnoittamattomaan metalliin virtsa pinttyy helpommin, ja myös ruoste pääsee helpommin tarttumaan. Nykyään myytävistä häkeistä valtaosa on pinnoitettuja, mutta käytetyissä häkeissä voi törmätä helpommin pinnoittamattomiinkin. Rottakäytössä yleisempiä pinnoittamattomia häkkejä ovat vanha Ferplast Jenny ja Fop Lagos. Jotkut ovat kyllä näitäkin myöhemmin maalilla pinnoitelleet.
Tehdashäkeissä pinnat ovat yleensä joko vaaka- tai pystysuuntaan. Joissain häkkimalleissa etu- ja takaseinä ovat vaakapinnaa päätyjen ollessa pystypinnaisia. Vaakapinnat ovat rotille helpompia kiivetä, ja niitä pitkin eri ikäiset kumpaakin sukupuolta olevat rotat pääsevät yleensä hyvin kulkemaan. Pystypinnat ovat kiipeillessä haastavammat, etenkin jos vaakasuoria poikkipinnoja on vähän. Pystypinnaisessa häkissä kömpelömmät rotat voivat tarvita tuekseen enemmän portaita kulkua helpottamaan, joskin nuoret ja ketterät junnut kiipeilevät pystypinnojakin varsin sujuvasti. Myös virikkeiden kiinnityksessä on eroja, esimerkiksi osa tasoista, riippumajoista yms., voivat vaatia tietynsuuntaiset pinnat jotta ne voi kiinnittää valmistajan aikomalla tavalla. Monet jyrsijöiden virikkeistä soveltuvat paremmin vaakapinnaiseen häkkiin, siinä missä osa lintujen virikkeistä vaativat pystypinnat.
Osassa häkeissä myös katossa on kalterit, siinä missä toiset häkit ovat umpikattoisia. Kattopinnat auttavat monien virikkeiden kiinnittämisessä, siinä missä umpinainen katto toimii parempana laskutasona tavaroille. Meillä monien pinnakattoisten häkkien päällä on pidetty jotain levyä, jonka päälle tavaroita on sitten ollut mahdollista laskea ilman että rotat saavat vedettyä ne häkkiinsä.
Pohja
Vedettävän pohja omaa Fop Lagos |
Suurimmasta osasta valmishäkkejä löytyy muovinen, n. 15-20cm syvä pohjakaukalo. Monille rotille tämä onkin varsin toimiva ratkaisu – kuiviketta mahtuu pohjaan mukavasti, ja pohja on helppo pitää puhtaana. Osa rotista on kuitenkin kovia jyrsimään, ja tällaisille yksilöille muovipohja ei välttämättä sovi. Innokas jyrsijä voi jyrsiä helposti yhdessä yössäkin muoviseen pohjaan rotan mentävän kulkuaukon. Mikäli laumassa siis tällaista taipumusta on, tai häkki on tulossa huoneeseen joka ei ole sellaisenaan rottaturvallinen, on varmempaa hankkia metallipohjainen häkki. Tämä etenkin, jos samassa taloudessa on kissoja tai koiria, jotka voisivat olla vaaraksi karanneelle rotalle. Metallisen pohjan voi myös teettää jälkikäteen jo olemassa olevaan häkkiin, mikäli muovipohjan kanssa esiintyy myöhemmin ongelmia. Osassa nykyisin markkinoilla olevissa häkeissä on myös metallipinnoilla lepääviä matalareunaisia muovitarjottimia. Tällaisissa häkeissä helpoin ratkaisu on yleensä metallilaatikoiden teettäminen, tai erillisen wc-laatikon käyttö.
Etenkin alkujaan lintuhäkeiksi tarkoitetuista häkeistä löytyy välillä vedettäviä pohjatarjottimia. Muoviset vedettävät pohjatarjottimet ovat usein hyvin matalareunaisia ja ohutmuovisia, mutta esimerkiksi Fopin täysmetallihäkeissä pohjatarjottimet ovat monilla kuivikkeilla jopa varsin toimivat. Vedettävän pohjatarjottimen ideana on, ettei koko häkkiosaa tarvitse nostaa pois pohjan päältä, vaan häkistä voi vetää puhdistukseen vain pohjalla olevan kuivikelaatikon.
Luukut
Vähintään yhtä tärkeää kuin rottien saaminen pysymään häkissä, on myös niiden helppo poissaanti. Luukkujen koko ja sijainti vaikuttavat myös paljon siihen, kuinka helppo häkkiä on sisustaa ja puhdistaa. Mikäli häkissä ei ole koko seinän kokoisia avattavia ovia, on usein helpointa jos häkissä on pari reilunkokoista etuluukkua, sivuluukut ja iso kattoluukku tai kokonaan avattava katto. Mikäli häkissä on tätä vähemmän luukkuja, tai kaikki häkin luukut ovat pieniä, kannattaa miettiä tarkoin, kuinka helposti esimerkiksi riippumattojen ripustus ja pyykkiin saanti onnistuu, tai saako sairaan tai muuten vastentahtoisen rotan helposti ulos myös täysin sisustetusta häkistä. Usein kaupassa riittävältä tuntunut luukutus alkaa harmittaa vasta sitten, kun häkkiin on sijoitettu tasot ja muut isommat virikkeet.
Vanhanmallinen Ferplast Jenny, jossa etuseinän ainoa luukku on alakulmassa |
Kannattaa kiinnittää huomiota myös luukkujen kiinnitykseen. Mikäli luukut ovat kovin löysät, saattaa niitä joutua varmistelemaan verhokiinnikkeillä tai remmilukoilla, jotta rotat eivät saa niitä itse auki. Kovin monimutkaiset kiinnityssysteemit voivat olla käytössä hankalat, etenkin silloin jos useampi rotta koettaa tunkea itseään häkistä ulos sinun yrittäessäsi samalla sulkea häkkiä.
Liikuteltavuus
Lähes neliskanttinen Furet XL ei mahdu koottuna alle 80cm ovesta |
Etenkin isojen häkkien kohdalla kannattaa myös miettiä, kuinka helposti ne kulkevat oman asunnon ovista ja kuinka helposti ne saa kasaan. Monissa asunnoissa kylpyhuoneen ovi on kapeampi kuin muut ovet, joka voi hankaloittaa häkin pesuun saantia. Osa isoista häkeistä onkin helpointa puhdistaa paikallaan, esimerkiksi höyrypuhdistimella. Kuitenkin pahasti pinnoja sotkevien yksilöiden kohdalla tämä ei ole välttämättä helpoin vaihtoehto.
Kannattaa myös miettiä, haluaako samaa häkkiä käyttää myös lomahäkkinä esimerkiksi mökkireissuilla, tai kahtena häkkinä esimerkiksi riitatilanteissa. Näissä tilanteissa kannattaa kiinnittää huomiota häkin kasaan menemiseen ja jaettavuuteen. Esimerkiksi Ferplast Furet Tower ja Midwest Critter Nation ovat mahdollisia käyttää myös puolikkaina, ja ne saa kulkuaukon peittämällä toimimaan kahtena häkkinä.
Hinta
Uutena hankittaessa hyvään rottahäkkiin voi joutua sijoittamaan 170-400€. Hyvä häkki kestää kuitenkin useita rottasukupolvia, ja se säilyttää jälleenmyyntiarvonsa vaikka päätyisikin ensimmäisten rottien jälkeen olemaan enää hankittamatta uusia. Laadukkaaseen häkkiin kannattaa siis panostaa. Edullisempia mutta yhtä toimivia häkkejä voi etsiä käytettynä toisilta harrastajilta.
2 kommenttia:
Pakko sanoa, että asiantuntevaa tekstiä. Tästä oli paljon minulle apua, kiitos!
Heppa,
Minulla olisi myynnissä edullisesti rottahäkki, jos jollain kiinostusta, yhteydenotot minulle kaislacarolina@gmail.com.
Lähetä kommentti