perjantai 1. huhtikuuta 2011

Eläinlääkärillä

Tänään tuli sitten käytyä Linnean kanssa lääkärissä. Otin myös Kissuksen ja Lilumin mukaan reissuun, koska ensin Miniatan ja sitten Linnean alettua rohista itsellä on pientä vainoharhaa päällä häkistä kuuluvien äänien suhteen. Reissu ei kuitenkaan mennyt ihan putkeen...

Eläinlääkärireissu alkaa eläinlääkärin valinnalla. Itselläni ei ole Turusta vakiintunut mitään vakieläinlääkäriä, joten päätös on tehtävä joka kerta erikseen. Rottien kohdalla tietää, että olisi fiksuinta valita lääkäri jota joku muu on suositellut. Etenkin rohinoissa, joihin on monesti vaikea saada muuta kuin Ditrimiä: Ditrim tuntuu olevan eläinlääkärien taikasana kaikkeen mitä esiintyy kissoja pienemmillä eläimillä. Tälläkertaa kuitenkin kulkuyhteydet voittavat. Autottomalle on iso plussa, jos eläinlääkärin ovelle pääsee suoralla bussilla lähes kotiovelta. Varaan ajan, ja toivon eläinlääkärin osoittautuvan sellaiseksi, jota uskaltaa varauksetta muille suositella. Tässä kohtaa alkaa kuitenkin jo mietityttää, kun ajanvarauksessa sanotaan ettei kyseinen eläinlääkäri ole erikoistunut eksoottisiin eläimiin. Varmistelen eläinlääkärin rottakokemusta, ja miulle vakuutetaan eläinlääkärin hoitaneen rottia aikaisemminkin ja olevan varmasti myös hyvä rottalääkäri. Muistutan itselleni, että eihän yksi miun lempieläinlääkärikään ole eksoottisiin eläimiin erikoistunut tai edes pieneläimiin, mutta silti häneltä on aina apu jyrsijöillekin saatu - välillä puhelimitse satojen kilometrien päästäkin.

Bussimatka klinikalle sujuu mainiosti. Bussimatka on niin suora ja odottelua niin vähän, että matkaa voisi hyvinkin kuvitella kulkevansa helposti kovemmillakin pakkasilla tai sairaammankin eläimen kanssa eläintä turhia stressaamatta. Klinikka on erittäin siisti, ja henkilökunta ystävällistä. Ilmoittaudun tiskillä ja istun aulaan odottelemaan rottaboksin kanssa. Pian meidät pyydetäänkin sisälle. Eläinlääkäri osoittautuu mukavaksi nuoreksi naiseksi. Hän ottaa ensin Linnean boksista ja kuuntelee sen keuhkot, ja vertaa sitten Linnean hengitysääniä Kissuksen ja Liliumin hengitysääniin. Saan eläinlääkärin puheista sen käsityksen, että tilanne on niin kuin uskoinkin: Linnea rohisee, mutta Kissus ja Lilium eivät. Sittten eläinlääkäri kuitenkin punnitsee kaikki rotat ja alkaa puhua antibiooteista niille.

Tässä kohtaa itse hieman säikähtää, ja alkaa varmistella, että ymmärsinkö oikein vai kuuluiko Kissuksen ja Lilumin hengitysteistä jotain poikkeavaa. Eläinlääkärin mukaan ei, vaan keuhkot kuulostivat puhtailta. Sitten miun on pakko kysyä, miksi eläinlääkäri sitten kokee antibiootin niille tarpeelliseksi. Eläinlääkäri toteaa jotain infektiopaineen pienentämisestä, mutta ilmoitan etten halua syöttää antibiootteja oireettomille rotille ilman painavaa syytä. Eihän siitä loppua tulisi, jos jokaista mycoriskin omaavaa kesyrottaa alettaisiin hoitaa antibiooteilla. Päädytään hoitamaan vain Linneaa, ja eläinlääkäri ilmoittaa menevänsä hakemaan antibioottia. Eläinlääkäri tulee Ditrim-reseptin kanssa, mutta ilmoittaessani ettei se ole meillä ennenkään tehonnut rohinoihin, hän on valmis vaihtamaan antibiootin toiseen. Hän ehdottaa veteen sekoitettavaa antibioottijauhetta. Totean etten vieläkään halua hoitaa koko laumaa antibiooteilla, etenkään kahta kotoa löytyvää junnua. Veteen sekoittettavasta jauheesta luovutaan, ja eläinlääkäri suostuu määräämään Baytriliä. Kerron meillä aiemmin käytössä olleen laimennuksen ja annostuksen, ja eläinlääkäri toteaa määrätyn liuoksen olevan samankaltaisen.

Pakkaan rottaboksin kassiin ja siirryn odotushuoneen puolelle. Pian saan laskun ja lääkkeen. Baytril on annosteltu valmiiksi ruiskuihin, liuos on laimeampaa kuin aiemmin rotille määrätty ja annostus on laitettu kerta päivään. Se siitä samankaltaisuudesta. Päätän nyt kuitenkin kokeilla tällä.

Vasta bussipysäkillä tuli mieleen, että olisi pitänyt varuiksi pyytää antibiootit myös Kissukselle ja Liliumille. Olisi sitten saanut sitä reilummin mukaan Linneaa varten. Mutta eipä se toki siinä kohtaa tullut mieleen, kun lopullinen annostus ei ollut vielä selvillä. Ensikerralla mennään sitten rottien kanssa toiselle lääkärille. Mutta saatiinpahan ainakin Kissuksen ja Liluminkin keuhkot kuuntelutettua, joskin hintaa tuli mukavasti 66€.

Ei kommentteja: