sunnuntai 19. tammikuuta 2014

Rottakeksipäivä

Raaka-ainepusseja
Ennen marraskuista reissua meillä oli keittiössä pieni riisihäröongelma. Sen myötä pakastimeen tuli suljettua iso pussillinen ihmiskäytöstä poistettuja elintarvikkeita, joita ei kuitenkaan raaskinut kokonaankaan hävittää. Joukossa oli niin iso joukko erilaisia siemeniä, kuten seesamin-, pinjan- ja kurpitsan siemeniä, kuin sekalaisia pähkinöitä, kookoshiutaleita ja erilaisia muroja. Pakastimessa pussi on odottanut paitsi mahdollisten salamatkustajien kuolemaa, myös sitä että minulla on aikaa leipoa ne kekseiksi rotille. Perjantaina meillä oli vuorossa pakastimen siivous ja inventointi, jonka myötä päädyin ottamaan keksit tämän päivän projektiksi.

Kun seokseen lisättiin vielä jauhoja ja tuoreainekset (pari kananmunaa, öljyä ja vettä, toiseen erään myös hunajaa muistettuani sitä olevan kaapissa) taikinaa tuli sitten reilumpi satsi. Yleiskoneen kulhokin tuli niin täyteen, että taikina oli lopulta sekoitettava kahdessa erässä ettei se olisi tullut kulhosta yli. Taikina tuli jätettyä melko paksuksi, niin etteivät keksitkään sitten niin paljoa uunissa leviäisi - ja että ne saisi kohtuullisella määrällä pellillisiä myös paistetuksi.
Taikina muodostuu
Alkuun mietin että noista olisi kikkaillut helposti ripustettavia reikäkeksejä, mutta päädyin sitten kuitenkin ruokalusikan kokoisiin useamman sentin paksuisiin kiviin. Tai se olisi ainakin toiveissa, että nuo jäähtyessään tuossa kunnolla kovettuisivat mahdollisimman koviksi niin että hampaatkin saisivat paremmin työtä.

Nyt viimeinen keksisatsi on vielä uunissa ja kaksi aiempaa pellillistä jäähtymässä. Rottamukset joutuvat siis vielä hetken odottelemaan omia maistiaisiaan. Uunissa noita tuli pidettyä sen aikaa että saivat sopivasti väriä, mihin noilla keoilla meni parisenkymmentäminuuttia per pellillinen uunin ollessa kahdessasadassa asteessa. Olisi meillä tuossa uunissa kyllä kiertolilmaominaisuuskin ja sen myötä mahdollisuus paistaa useita pellillisiä yhtäaikaa, mutta jotenkaan sitä ei ole oppinut vieläkään kunnolla käyttämään - ja meneehän tämä koti-iltana näinkin, kun on aikaa pellejä vaihdella.

Kekoja pellille
Valmiita keksejä

3 kommenttia:

Rotan Häntä kirjoitti...

Onks rotille helppo tehdä keksejä?

Susanna Hoffren kirjoitti...

Keksien teko on erittäin helppoa; ainekset vain kulhossa sekaisin, taikina keoiksi pellille ja uunin jälkeen kuivatus. Heti uunista otettaessa keksit kun ovat jonkin aikaa varsin pehmeitä. Itse on tullut tehtyä keksejä paljon muutenkin, niin ainesosia ei tule enää edes mitattua, vaan sekoitettua taikina mututuntumalla sopivaksi leipoa. Mikäli on sen suhteen epävarma, ainakin rattuksessa on ollut keksiohjeita ainesmäärineen kaikkineen :)

Rotan Häntä kirjoitti...

Ok:)