perjantai 30. elokuuta 2013

Häkkipuunausta

Kylppäri alkaa täyttyä
Vuorokaudet ovat liian lyhyitä (lomallakin...) ja likkojen linnan puunaus jäi tähän päivään. Ei sillä että urakalla olisi kauhea
kiire ollut, sillä koko lauma Kismetiä lukuunottamatta saa olla nyt joitain päiviä totutushäkissä, eikä vieraitakaan ole tulossa ennen maanantaina. Alunperin miun kyllä piti siivota häkki ennen Rosan tuloa, mutta aika loppui. Onneksi häkki ei ollut ihan kamalassa kunnossa kuitenkaan.

Häkin siivous etenee meillä pääsääntöisesti seuraavasti: ensin kaikki pestävät virikkeet kannetaan kylppäriin ja kankaat laitetaan kunnosta riippuen joko pois tai pesukoneeseen. Sen jälkeen tyhjennetään pohjalaatikot ja pestään ne kylpyhuoneessa. Pohjalaatikoiden kuivuessa käydään rätin kanssa läpi häkin seinät ja välitaso. Häkin pyyhkimisen jälkeen alkaa uudelleen sisustus. Pohjalaatikot laitetaan paikoilleen ja täytetään kuivikkeilla. Sen jälkeen häkki sisustetaan niin pitkälle kuin mahdollista rottalan kaapista löytyvillä virikkeillä (jotka jäivät viime siivouskerralla yli). Tämän jälkeen (tai yhtäaikaa tämän kanssa, jos minulla on Tapsa apuna) pestään kaikki kylppäriin kannetut virikkeet. Mikäli sisustuksessa on vielä aukkoja, täytetään ne kuivaamisen jälkeen kylppärivirikkeillä. Loput pestyt virikkeet jätetään kuivumaan seuraavaan päivään (...tai sitä seuraavaan) ja siirretään sitten rottalan kaappiin odottamaan seuraavaa sisustuskierrosta. Mikäli jokin virike jää toistuvasti kaappiin, siirtyy se kunnosta ja materiaalista riippuen kirppikselle, kierrätykseen tai roskiin. Silloin kun totutusrumba ei ole käynnissä, tässä vaiheessa vaihdetaan vielä vedet, täytetään pesty ruokakuppi ja lisätään rotat. Nyt nämä vaiheet jäävät odottamaan rottien lisäykseen asti.

Sisustusta kaappitavaroilla ja tuliaisilla
Aikaa siivoukseen meni tälläkertaa koko päivä, sillä en jaksanut hoitaa hommaa kuntoon yhdeltä istumalta. Kaikkiaan aika kului ehkä 2-3 tuntia, jos taukoja ei lasketa. Minä hoidin siivouksen muuten, mutta Tapsa pesi virikkeet. Mihail auttoi penkomalla roskapusseja ja varmistamalla ettei roskien sekaan eksy vahingossa nameja. Tapsan apu edisti siivousta selvästi enemmän ;)

Sisustus viimeisteltynä
Kylppäriin kuivumaan jäänyt kasa

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Olen niin kateellinen tuosta häkistä, aivan upea, mutta saanen kysyä missä rotat on siivouksen ajan? Omat rottani majailevat kuljetuskopassa siivouksen ajan.

Susanna Hoffren kirjoitti...

Yleensä rottamukset saavat olla siivotessa vapaana rottalassa. Aiemmin rottalan ovea on voinut pitää silloin hyvin aukikin, kun lauma on liian keskittynyt osallistumaan siivoukseen lähteäkseen huoneesta minnekään. Nyt avoimet ovet eivät tietysti tule Mihailin myötä kyseeseen rottamusten ollessa irti. Tälläkertaa lauma oli kuitenkin olkkarissa totutushäkissä. Silloin joskus jos haluaa vain saada häkin mahdollisimman nopeasti siivotuksi, ylimääräiset auttavat tassuparit nostetaan johonkin varahäkeistä.