torstai 29. elokuuta 2013

Hankala laumatilanne, näyttelytuloksia ja Viron tuliaisia

Meidän rottalauma on nyt kasvanut suht nopeasti poikueiden ja Lolan myötä. Poikueiden myötä tapahtanut kasvu on
tuonut myös toisen haasteen - mammalomat. Lauman naaraista kolme on ollut nyt lyhyen ajan sisään mammailemassa, mikä on tuonut myös paljon vaihtelua laumakokoonpanoon; mammailevat naaraat kun ovat olleet omissa häkeissään muita totutettaessa. Mammalomien ja poikueiden myötä häkissä on ollut nyt vaihtelevasti 2-14 naarasta. Lauma kesti pitkään hyvin viimeaikoina tapahtuneita vaihteluita, mutta Lilianin paluu mammalomalta räjäytti tilanteen käsiin.

Kismetin poikaset 1vrk
Lilianin lähtiessä ensimmäiselle astutusreissulle laumassa oli sillä hetkellä kolme naarasta. Lilianin palatessa laumaluku oli noussut yhdeksään ja iso osa naaraista oli Lilianille ennestään vieraita. Vaikka laumaan palauttamiset on nyt tehty tapahtuneista muutoksista johtuen vähän pidemmän kaavan kautta kuin vain länttäämällä lauman vanha jäsen takaisin kotihäkkiin, on laumassa ollut nyt Lilianin paluun jälkeen kuohuntaa. Etenkin matamiosastolla on ollut tarve rakentaa hierarkioita uudestaan, ja vaikka junnut ovat olleet pahimmista väännöistä sivussa, eivät nekään ole selvästi niiltä täysin välttyneet. Vaikka Lilian ei ole ollut pahin vääntäjä, ei Lilianin laumaanpaluun jälkeen puremahaavoilta ja muilta tapaturmiltakaan ole täysin vältytty.

Ennen lähtöäni Viroon tilanne päädyttiinkin laittamaan jäähylle. Yksi pukareista jonka oma kunto oli muutenkin heikentenyt eli Libna päädyttiin lopettamaan. Häntänsä telonut eli Sooda otettiin omaan häkkiinsä rauhoittumaan ja parantelemaan häntäänsä. Samaan aikaan myös Kismet siirrettiin pois laumasta mammailuboksiin. Häkkiin jäivät Eliza, Vanamo, Lilian, Mimosa, Usva ja Lola, jotka ovatkin tulleet nyt hyvin juttuun keskenään.

Tänään aletaan pikkuhiljaa katsoa, saataisiinko Sooda lisättyä takaisin laumaan ja Pamaus lisättyä joukon jatkoksi. Kismet totutetaan takaisin porukkaan muksujen lähdettyä maailmalle, mahdollisia yhteisjaloitteluja sitä ennen harkitaan jos lauma saadaan kunnolla toimivaksi. Sitä ennen laumaan ei myöskään lisätä yhtään rottia; nyt mennään selvästi ylärajoilla, vaikka häkissä onkin hyvin tilaa. Uusia rottamuksia harkitaan vasta kun lauma luontaisen poistuman kautta tästä pienenee (ainakin todella toivon, ettei tässä enää muunlaista poistumista tulisi).


Lauman sisäisistä ongelmista huolimatta rottaharrastus ei ole ollut pelkkää nahinoiden selvittelyä. Miun lähtiessä Viroon Tapsa lähti Suskun kanssa Halikon näyttelyyn mukanaan Usva, Mimosa, Lola ja Lilian. Likoista kaikki menivät viralliseen ja Mimosa myös pettiin. Koska itseltä jäi näyttely kokonaan väliin, en siitä tällä kertaa sen kummemmin turinoi. Sen sijaan laitan vain likkojen tulokset:

Usva
"Ok tyyppi ja koko. Hyvä perusväri. Hyvä otsatähti. Hyvä vatsa. Suuret silmät. L1, lk.sij. 1"

Mimosa
virallinen:
"Hyvä tyyppi ja koko. Otsatähti paikallaan. Ok vatsa. Ollakseen topaz silmät liian tummat (väri?). L2"
pet:
"Ikäisekseen hyvänkokoinen tyttö, jolla oikein nätti ilme. Ok kynnet, puhdas iho ja turkki. Valitettavasti häntä aika likainen, varsinkin alapuolelta. Hyvä käsiteltävyys ja oikein hienot silmät. Hännän takia tänään AB. AB"

Lola
"Hyvä tyyppi ja koko, tasainen väri. Hyvät silmät. Hyvä turkki. L1, lk.sij. 2"

Lilian
"Hyvä tyyppi. Suuret hienot silmät. Tas. hieno väri. Häntä ok mutta hieman likainen. L1, lk.sij. 2"


Rottien tuliaiset
Laumakuvioiden kuntoon laiton aloittamisen ohella tänään on edessä myös Rosan vierailu ja häkin siivous. Pääsevät rotat sitten häkkiin palatessaan nauttimaan myös Viron tuliaisista, joita vähän innostuin hankkimaan. Muuten en juuri tuliaisia ostanut muille kuin Tapsalle ja Mihailille, mutta likat saivat uuden puisen pesäkopin, heinäpesän ja kahdet erilaiset tikkaat.

Ja jotta postauksesta tulisi oikein pitkä ja aiheesta toiseen hyppivä, lisätään loppuun myös Kismetin poikasmäärä. Kismet synnytti neljätoista pientä rottanakkia. Poikueesta päädyin tänään karsimaan heti kaksi, jotka olivat selkeästi muita heikommassa kunnossa. Lopullinen karsinta jää sitten muutaman päivän päähän. Karsitut poikaset menivät sitten Mihailille, nyt kun kotona ei enää käärmeitä ole. Yksittäisten karsittujen poikasten kanssa kun ei oikein kannata lähteä etsimään käärmeharrastajaakaan jolle noita tarjoaisi, kun kotona on omasta takaa yksi isompi sekasyöjä rottien lisäksi. Eivät mene karsitutkaan sitten vain pois. Muilla muksuilla näytti olevan hyvin maitoa mahoissaan, joten nyt sitten tarkkaillaan poikasten kehitystä ja mietitään emolle sopivaa poikasmäärää. 

Ei kommentteja: