lauantai 23. helmikuuta 2013

Rottaharrastuksen materiaalinen puoli

Rottalan myötä meillä on rottakäytössä nyt kokonaiset neljä isoa komeroa. Rottahuoneen lisäksi jonkin verran  rottatavaroita on myös vintillä (vintin tämän hetkinen saldo on myynnissä oleva Furet Tower, varahäkkinä toimiva Fop Lagos ja Ikea-kassillinen rottakankaita) sekä keittiökaapeissa (rottien tuoreruokalautaset on käytännön syistä sijoitettu sinne missä ne yleensä tiskataan ja täytetään). Verrattuna edelliseen asuntoon rottien saaman säilytystilan määrä on moninkertainen, mikä on toisaalta tarpeen sanelemaa: edellisessä asunnossa iso osa rottavirikkeissä pyöri aina häkkien päällä tai muuten näkösällä, kun niille ei ollut osoittaa riittäviä ja järkeviä säilytystiloja. Nyt kun tavaroille on oikeasti riittävästi tilaa, on rottala miljoona kertaa helpompi pitää siistin näköisenä (ei sillä että aina onnistuisin siinä kuitenkaan).

Kaapit 1 & 2
Viime kesästä asti meillä on kuitenkin ollut käynnissä asunnon raivaus, jota puin enemmän kokonaan sille varatussa omassa blogissaan. Sen myötä on tullut aina välillä mietittyä myös rottien tarvitsemaa tavaramäärää. Meillä kun riittäisi helposti esimerkiksi viriketavaraa neljänkin ison rottahäkin varustamiseen, eikä se vielä todennäköisesti vaikuttaisi siihen, etteikö myös mammailubokseja ja poikashäkkejä olisi mahdollista varustaa. Kuitenkin olen tolkuttoman huono karsimaan rottatavaroista. Yhtenä syynä tähän on laiskuus: on kamalan kätevää kun voi häkkejä siivotessa vain kantaa likaiset virikkeet kylpyhuoneeseen, puhdistaa häkit ja ottaa kaapista uudet virikkeet. Rotat saavat vaihtelua ja itse voi lykätä virikkeiden pesun iltaan ja jättää ne yöksi kylppäriin kuivumaan, sen sijaan että ne pitäisi saada kuiviksi ja takaisin käyttöön heti. Tämä tapa heijastuu meillä etenkin mökkien ja Sputnikien määrään. Virallisempi selitys määrällä on toki se, että niitä riittää sitten myös poikashäkkeihin silloin kun poikashäkit ovat käytössä.

Virikkeiden lisäksi meillä on tolkuttomasti myös muuta tavaraa rottamäärään nähden. Kahta vakituista rottahäkkiä kohden meillä on esimerkiksi 20 erikokoista juomapulloa. Varapullo on toki hyvä olla olemassa ja pullot varahäkkeihin, mutta silti; 20. Nyt todella laskettuani pullot se tuntuu väkisin hätävarjelun liioittelulta. Ruokakuppien suhteen taidettiin mennä jopa tuon luvun yli ennen edellistä kirpputoripöytää. Kuljetusbokseista olen myös karsinut, mutta silti niitä on yhä 4 pienempää, 3 maxia, yksi maxia isompi boksi ja yksi metallinen kantohäkki. Yhdeksän 1-4 rotan boksia ja kahdeksan rottaa. Silti en osaa päättää, mitkä bokseista olivat vähiten käytettyjä ja siten turhia.

Kaapit 3 & 4
Tänään kaappeja tutkaillessani olen myös huomannut säästäväni paljon itselleni täysin turhaa rottatavaraa. Meillä on  esimerkiksi tallessa kaikki CritterNation-häkkien mukana tulleet tikkaat, vaikka minulla on ollut käytössä niistä korkeintaan yhdet tai kahdet ja hyvin harvoin sitäkään. Jotenkin ne on silti kuulunut pitää, kun ne kuuluvat häkkeihin. Ikäänkuin esimerkiksi häkkien myynti jäisi joskus kiinni siitä, ettei häkin mukana ole antaa alkuperäisiä tikkaita. Muualta asunnosta tämäntyyliset turhakkeet ovat saaneet lähtöpassit jo kuukausia sitten. Ehkä nyt viimein on myös rottalan vuoro.

Jos oikein kiinnostun, osa sälistä saattaa päivittyä myös myyntisivun puolelle ja kulkeutua sieltä tarvittaessa Halikon näyttelyyn. Ainakin tikaspinosta osan voisi olla aika vaihtaa omistajaa ruhtinaaliseen nollan euron hintaan, jos jollakulla on moisille enemmän käyttöä.

2 kommenttia:

Lumikki kirjoitti...

Ainakin yhdet tikkaat voisi löytää täältä kodin. :)

Susanna Hoffren kirjoitti...

Tervetuloa hakemaan kun keskustassa päin pyörit (tai sitten muistutat kun ollaan muuten jossain näkemässä niin nappaan mukaan) :)