Ajattelin näitä alkuun yhdeksi toivepostaukseksi, mutta koska postaus olisi venynyt ehkä turhankin paljon, päätin pilkkoa aiheen useampaan osaan. Josko näin te jaksaisitte nämä paremmin lukea ja minä saan ne joskus julkaistuakin. Yhden mammuttipostauksen kirjoittamiseen ja hiomiseen kun menee selvästi enemmän aikaa kuin useamman pienen, ja ajanpuute on tällä hetkellä suurin syy ajoittaiseen blogihiljaisuuteen (joka näkyy tosin vielä selvemmin toisen blogini puolella, rottalassa kun kuitenkin tapahtuu silloinkin kun en ehdi niistä kirjoittaa). Postaussarjan idea on siis seuraava: kaappityyppikohtainen reportaasi siitä, mitä meillä päätyy ihmisten kaapeista rottahäkkiin rottia virikkeellistämään (= rottien tuhottavaksi).
|
Vanamo hävittää basilikaruukun loppua |
Keittiön kohdalla se ilmeisin mainittakoon heti ensimmäisenä alta pois; salaatinjämät, juustonkannikat, puolikkaat
tomaatit, ylijääneet keittojuurekset, tonnikalanloput, kanan rippeet... Kaikki sellainen mitä jää ruuanlaitosta yli tai tähteiksi ja mitä voi rotille laittaa, päätyy rottahäkkeihin. Tapsa on tosin ollut meillä nyt alkuvuoden keittiövastuussa ja on oppinut turhan tehokkaaksi raaka-aineiden käyttäjäksi; hän osaa ostaa juuri sen verran kuin ohjeisiin tarvitaan, silloin kun pakkauskoko ei pakota ostamaan enempää. Niinpä minä olen joutunut nyt muistuttamaan asunnossa vallitsevasta rottaverosta: se että jotain jää vähän yli ei ole haaskausta, vaan mielenvirkistystä ja uusia elämyksiä talouden siimahännille. Niinpä pieni ylijäämä on toivottavaa, kunhan mitään ei jää pilaantumaan.
|
Keittiön herneenversoviljelmä |
Joskus keittiön kaappeja käydään myös perusteellisemmin läpi, jolloin löytyy myös harvemmin käytettäviä kuiva-aineita joille keksiä rotakasta käyttöä. Reilu viikko sitten tehty tälläinen bongaus oli pussinloppu kuivia ruokaherneitä. Ne on hankittu joskus ajankohtana x, ja tuo pussinloppu on pyörinyt kaapissa ikuisuuden. Nyt sain kuitenkin lähestyvästä pääsiäisestä inspiraation ja rairuohon sijaan kylvin herneenversoja. Yksi harvemmin käytössä oleva Kermansavenvuoka sai lainautua istutusastiaksi ja Wonkan terraan hankitusta kuorikatteesta osa otettiin istutusmateriaaliksi. Herneet saivat liota vesiastiassa yön yli ja sen jälkeen vuoka muuttui pienoiskasvihuoneeksi palalla muovikelmua. Tänä viikonloppuna rottamukset ovat päässeet jo maistelemaan herneenversoja. Vielä rotakkaamman tästä virikkeestä saa laittamalla versot rotille istutusastioineen. Tällöin käyttöön kannattaa valita korkeareunaisempi astia ja helposti siivottavissa oleva ympäristö (ja tehdä yhden ison puutarhan sijaan yhtä monta astiaa kuin on laumoja - astia myllätään ylösalaisin nimittäin hyvin nopeasti). Herneiden
ohella tämä virike toimii muilla itävillä siemenillä.
Keittiönkaappeja uudelleen penkoessa löysin myös jotain mitä meillä ei enää pitänyt kaapeissa olla: päiväysvanhoja
|
Keksiaineksia aamuauringossa |
tuotteita, kuten mantelilastuja. Kun niiden lisäksi löytyi vielä muutamia pakkauksen loppuja joista päiväys oli menossa, oli suunnitelma selvä: rottakeksejä. Tuollaiset pakkauksenloput kun houkuttelevat kaappeihin helposti kutsumattomia vieraita kuten riisihäröjä, on ne parempi käyttää sieltä pois. Tämänpäiväisiin kekseihin päätyi banaania, spelttijauhoja, mantelilastuja, kananmunaa, hunajaa, pekaanipähkinöitä, kaurahiutaleita sekä pellavansiemeniä. Näiden lisäksi taikinaan lurahti hieman vettä taikinaa notkistamaan.
|
Ensimmäinen laumani; Lemmikki, Lilja ja Sukka omassa häkkipuutarhassaan |
Ei syötävältä puolelta (mutta syötävään liittyen kuitenkin) rottahäkkeihin eksyy meillä keittiöstä talouspaperirullien hylsyt sekä tyhjät kananmunakennot. Kummatkin ovat suosittuja namijemmaleluja. Pahviputkien sisään laitetaan nami ja päät taitellaan, jonka jälkeen se sijoitetaan jonnekin hankalahkoon kohtaan häkissä. Sama namitäyttö tehdään myös kananmunakennoille, jotka on helppo ripustaa esimerkiksi suihkuverhonpidikkeellä häkin kattoon. Näiden kahden ohella tähän toimivat myös muut tyhjät pahvipakkaukset. Esimerkiksi tyhjentyneitä jugurttitölkkejä ei tarvitse edes täyttää millään, kunhan tölkkejä ei huuhtele puhtaiksi ennen niiden antamista rotille.
Keittiöstä rottahäkkiin on päätynyt myös vanhoja pysyvästi tahriutuneita keittiöpyyhkeitä. Rottia kun eivät pinttyneemmätkään mustikkatahrat haittaa ja vähän kulahtaneet liinat voi heittää paremmalla omatunnolla pois niiden saatua muiden virheiden oheen rottien kauniisti taiteilemaa rottapitsiä.
Joskus rottakierrätyksessä on kuitenkin myös huonot puolensa. Tänä aamuna Tapsa ehti jo innostua siitä, että olen intoutunut leipomaan jo ennen Tapsan heräämistä ja tällä kertaa keksejä, joista Tapsa todella pitää. Kerro siinä sitten toiselle, että keksien tuoksu asunnossa ei ole kuviteltua, mutta ne keksit on varattu ihan toisille syöjille. Lupasin kyllä maistiaisia ;)
|
Keksit menossa uuniin |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti