lauantai 20. huhtikuuta 2013

Siivottuja häkkejä ja kakaroita

Eilen rottamukset saivat taas puhtaat aluset itselleen kuivikkeita ja pestyjä tasoja myöten. Etenkin poikien kohdalla
Poikien häkki
kankaita pitäisi kyllä oppia vaihtamaan paljon nykyistä tiheämpään, niin pysyisivät häkit hajuttomampina. Se nimittäin tuli taas huomattua, että ne haisevat tuolla selvästi eniten. Osittain varmasti siksi, että olen vuorannut niillä kaikki paikat joilla rottamukset oleilevat eniten välitasoja myöten. Crittereiden kohdalla kun olen turhan laiska roudaamaan häkkejä suihkun alle pesuun joka siivouskerran yhteydessä, ja häkki on huomattavasti helpompi puhdistaa rätin kanssa, kun isoin osa sotkuissa on kiinni rievuissa eikä tasoissa ja pinnoissa. Eipä sillä, kyllä nyt häkkejä katsellessa tuli taas tunne, että kyllä nuo pitää taas lähiaikoina laittaa osiin kunnon pesua varten. Pitää vain varata jonkun siivouskerran yhteyteen kunnolla aikaa, eikä suorittaa pikasiivousta töiden ja jonkin muun välissä. Saadaan sitten rottamuksille taas kunnon kriisi aikaiseksi ;)

Rottuskat saavat meillä häkin siivouksen yhteydessä yleensä jaloitella vapaasti. Siivouksessa onkin aina monta avustajaa, kun jokainen käy vuorollaan varmistelemassa mitä teen. Häkkejä siivotessa rottalan ovi ei ole edes kiinni ja rotilla olisi kerrankin pääsy koko asuntoon, mutta niinä hetkinä kyseinen mahdollisuus ei voisi vähempää kiinnostaa. Silloin touhuillaan mieluiten sielä missä muutkin (tai käydään ohimennen treffailemassa viereisen häkin suunnalla). Häkin purun kaltaisten suursiivouksien aikana moinen tutkimisoikeus toki evätään, ettei ketään tule vahingossa teloneeksi seiniä irroitettaessa. Rotan kuono kun on hyvin ehtiväinen silloin kun lähistöllä tapahtuu jotain sitä kiinnostavaa.

Tyttöjen häkki


Soodan blondit 6,5vrk
Sooda pääsi muiden mukana jaloittelemaan ja muutoinkin neiti viettää nykyään laumassa ne ajat joina touhuilen muksujen kanssa. Pienillä on nyt ikää kokonaiset 9vrk ja napsin muksuista eilen vihdoin ensimmäiset pojat-tytöt kuvat. Sain tämän inspiraation tosin vasta lähempänä puoltayötä jolloin olen nykyisellään yleensä jo nukkumassa, eli kuvien laadusta en osaa sanoa yhtään mitään. Kohta se selviää kun alan purkaa niitä kamerasta. Muksut ovat kasvaneet edelleen tasaisesti ja nyt näyttäisi siltä että meidän blonditiimi Milky Way, Flake ja Oh Henry ovat myös kaikki essexejä. Noilla blondeilla kun menee aina selvästi kauemmin että kuviot erottuvat selvästi.

Vanamon maha tuntuu kanssa pyöristyneen, eli ensiviikon lopulla saatetaan saada lisää rottanakeroita taloon. Josko sieltä löytyisi miulle sitten jokin kiva uusi näyttelykaverikin. Sillä edellytyksellä että ensivuonna näyttelyihin taas paremmin ehtisi; tämän vuoden näyttelysaldo jäänee alle puoleen vuoden aikana järjestetyistä, kun kevätkaudelta on näillä näkymin jäämässä väliin vielä messari ja Mäntsälä, ja marraskuun molemmat näyttelyt jäävät väliin suunnitellun matkan takia. Eipä sillä että meillä tällä hetkellä edes kauheasti mitään näyttelytettävää olisi. Keskivertokivan näköisistä kivoista kotirotista ei leivota champiooneja edes aktiivisella näyttelyissä ravaamisella, kun vastassa on oikeasti ulkonäöltään parempia eläimiä. Mutta käydään silti niissä missä ehditään ja koetetaan aktivoitua taas jos laumaan eksyy joku tällä saralla potentiaalisempi tapaus. Tai sitten loikkaan petin puolelle miun lempparitytön kanssa ;)

Tummat muksut 6,5vrk
Pojat 8vrk

Pojat 8vrk (etualalla Yorkie, takana ylimmästä alkaen Japp, DaCapo ja Oh Henry)

Tytöt 8vrk

Tytöt 8vrk (tytöt ylimmästä alkaen Fami, Flake, Milky Way ja KitKat. Kismet on haudattu pois näkyvistä kasan alle).

2 kommenttia:

Taru kirjoitti...

Hei voiko rotilla käyttää kuivikkeena puupellettiä ?

Koska käytän sitä marsujen vessalaatikoissa ja en tahtoisi ostaa huoneeseeni sen puupellettisäkin lisäksi isoa purupaaliakin. Ja kyllähän se puru ihan hirveän sotkuisaa on (ainakin se mitä agrimarketista saa.

en löytänyt tähän vastausta pitkän googlauksen jälkeenkään, mutta ehkäpä sinä tiedät :)

Susanna Hoffren kirjoitti...

Itse en käyttäisi purua enkä puupellettiä. Puupellettiä meillä on ollut joskus kokeeksi, ja se on mielestäni kamalan kovaa rottien tassuille. Meillä tuolloisen lauman häkin pohjalla viettämä aika väheni merkittävästi pellettikokeilun aikana, eli rotat viettivät selvästi mieluummin aikaa muilla pinnoilla. Itse en myöskään pitänyt siitä kuinka hienoksi jauheeksi puupelletit hajosivat kastuessaan. Puupuru (etenkin osa Agrimarketeissa myytävistä eristä) on taas niin pölisevää, etten laittaisi sitä rotille sen takia.

Itse suosittelisin rotille kuivikkeeksi Toa-Lätt -paperimassapellettiä. Se on kevyempää ja pehmeämpää kuin puupelletti, eikä se hajoa samalla tavalla kastuessaan. Rottien suosikkia meillä on ollut pellevahake, mutta se lentelee häkistä purun tapaan, vaikka ei pölisekään samalla tavalla.