perjantai 20. syyskuuta 2013

Rottahäkin uudelleensijoittelu harkinnassa

Erillinen rottahuone on monessa suhteessa hyvin kätevä ratkaisu. Rottalassa kaikille rottatavaroille on kunnolla tilaa ja oma selkeä paikkansa häkin lähellä. Rottahuone on ollut myös mahdollista pitää täysin johdottomana, mikä helpottaa rottien juoksuttamista selvästi; puhumattakaan siitä että rottalassa on tilaa vaikka millaiselle häkille. Kaikesta käytännöllisyydestään huolimatta erillinen rottahuone on alkanut viimeaikoina ahdistaa minua.

Erillisessä rottahuoneessa rotat ovat erillään arjen touhuista. Rottien ollessa omassa huoneessaan minun on selvästi vaikeampi nähdä mitä rotat touhuavat keskenään. Rottien opittua siihen että ihminen rottalassa tietää yleensä nameja, huomiota tai jaloittelua, on vain harvoja asioita joita rotat eivät keskeyttäisi rottalaan saavuttaessa. Tämän myötä koen tuntevani lauman nykyään paljon aiempaa huonommin. Minun on esimerkiksi vaikea sanoa, miten lauman hierarkiset suhteet menevät - yksilöihin pystyy tietysti ottamaan kontaktia hyvin rottalassa käydessäänkin.

Rottien ollessa yhdessä huoneessa muu asunto pysyy siistimpänä. Meillä ei pyöri kuiviketta lattioilla eikä rotanhaju leviä koko asuntoon jos rottalan ovi on kiinni (yleensä se ei kyllä ole...). Johdoissa, tavaroissa ja huonekasveissa ei näy pieniä hampaiden jälkiä, eikä missään pyöri ylimääräisiä merkkipissoja. Vaikka uskoinkin pitkään kaipaavani tällaista olotilaa, kaipaan sen sijaan jotain muuta; kaipaan sitä että rotat näkyvät arjessa enemmän. Ettei asunnossa ole vain sitä yhtä rotallista saareketta, johon rottamukset voi arjen tohinoissa pahimmillaan lähes unohtaa pelkälle perushoidolle.

Pikkuhiljaa mielessä onkin alkanut pyöriä ajatus häkin siirtämisestä takaisin muun elämän keskelle. Ajatuksen toteuttamisessa on kuitenkin vielä muutamia ongelmia. Tapsa ei ole vielä yhtä vakuuttunut siitä että rottahäkin olisi parempi olla jossain muualla kuin rottalassa tai että rottahäkkiä kannattaisi sijoittaa huoneeseen missä on parketti. Itsekään en ole keksinyt muualta asunnosta mitään hyvää paikkaa edes kahdenlevyiselle CritterNation Doublelle, vaan siirron myötä rotat joutuisivat tyytymään yksittäiseen CritterNation Doubleen. Käärmeterraarion paikkakin kun on jo täyttynyt, kun Tapsa halusi meille uuden isomman sohvan. Rottien juoksutus ei myöskään onnistuisi muissa huoneissa hankalien johtoja täynnä olevien kolojen ja Mihailin myötä (päivällä Mihail olisi tosin mahdollista sulkeä jonnekin nukkumaan, mutta se ei vielä riittäisi suojaamaan kotiteatterin, pleikan ja koneiden johtoja).

Saa siis nähdä mitä tässä käy kun ajatus vielä hautuu. Löytyykö häkille uusi paikka, vai totunko uudelleen rottalaan. Viimeaikoina olen kyllä muutenkin tuntenut huolestuttuvaa kaipuuta isoon ja avaraan yksiöön nykyisen neljä huonetta ja keittiö asunnon sijaan. Itselleni kai vain jotenkin sopii hyvin että kaikki päivän aikana tarvittava on samassa yhtenäisessä tilassa (makuuhuone voisi olla erikseenkin) eikä ripoteltuna pitkin asuntoa useaan eri huoneeseen.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Voisiko muita huonekaluja siirtää pois rottahäkin alta?

Silloin kun meillä oli ylimääräinen huone, siellä oli kirjahyllyt. Telkkarin tunkisin myös mieluusti pois olkkarista, mutta teillehän se ei sovi.

Susanna Hoffren kirjoitti...

Olkkarissa meillä ei ole kauheasti huonekaluja joita saisi siirrettyä muualle. Suurimman osan olkkarista vie tuo 3,5 metrinen sohva, joka on sijoitettu videotykin mukaan. Sohvan vastainen seinä toimii valkokankaana, niin sille ei voi laittaa mitään korkeampaa. Sohvan toiselle puolelle (jossa vanhan sohvan aikaan oli käärmeterra) häkki mahtuisi yhden levyisenä. Siinä on vain yksi nojatuoli, penkki ja viherkasvi, jotka saisi vaikka kirpputorille. Toisella puolella sohvaa on lautapelihylly ja dvd-hyllyt, jotka pitäisi kaikki siirtää jos haluaisi häkin mahtumaan tuplalevyisenä. Sitäkin on tullut hieman mietittyä, mutta en tiedä mahtaisiko se mennä läpi, kun nyt pelit ovat kätevästi suoraan pelipöydän vieressä, tai toimia kuinka hyvin käytännössä, kun siinä häkki olisi suoraan parvekkeen oven edessä eli paikka on varsin vetoisa etenkin peli-iltoina kun porukka käy välillä tupakalla (ja ovi on malliltaan sellainen että jää helposti osittain raolleen). Ilman tuota parvekkeen ovea pelipöydän vieressä olisi varmaan paras huomiopaikka, vaikka kaikki ruokavieraat eivät välttämättä arvostaisi rottahäkkiä ihan ruokapöydän vieressä.

Susanna Hoffren kirjoitti...

Pienellä uudelleen järjestelyllä tuo saattaisi kyllä mahtua kahden levyisenä myös pelihyllyn ja sohvan väliin, mikäli häkki ei menisi ihan liian lähelle pöydän päädyssä olevaa tuolia (pöydässä kun ei ole kauheasti siirtovaraa ja kaikki tuolit ovat aktiivisessa käytössä, eli niitä ei voi varastoida tai pöytää lyhentää) tai ihan kiinni sohvaan tai pelihyllyyn (hampaanjäljistä sohvassa voisi tulla perhepalaverin paikka). Siltikin häkki olisi kyllä vain metrin päässä parvekkeen ovesta... Pitää vielä mittailla ja pyöritellä ;) Olkkariin itse tuon kun mieluiten haluaisi, ja Tapsakin onneksi ymmärtää (ainakin osittain ;)) perusteluni, vaikka hänestä rottala onkin kauhean kätevä.