Namitikku |
Pojille sorruin laittamaan tikun ehkä vähän liiankin helppoon paikkaan, kun pojat keksivät hyvin nopeaan miten saivat vedettyä katossa roikkuvan tikun lähemmäksi tasoa. Tyttöjen tikun luokse pääseminen vaatii puolestaan enemmän akropatiaa, ja muita kuin yhtä kautta namien saaminen vaikeutuu koko ajan namipinon huvetessa alaspäin. Niinpä likkahäkissä siirryttiin nopeasti rosvosektoriin: heti kun joku tytöistä onnistui, puolet lopetti hetkeksi yrittämisen ja siirtyi sen sijaan jahtaamaan hyväonnista saadakseen takavarikoitua namin parempaan talteen. Melko äkkiä likat oppivatkin heti namin saatuaan lähtemään mahdollisimman äkkiä mahdollisimman pieneen koloon mahdollisimman kauas, sen sijaan että olisivat ahneuksissaan jääneet samantien yrittämään mahdollisimman monen namin irroittamista kerralla. Tyttöjen osalta leikki jatkuukin yhä likkojen yrittäessä yhä uusia reittejä päästäkseen mahdollisimman lähelle tikkua kyllin tukavasti saadakseen siitä hyvän otteen.
Flaksi tavoittelee poikien viimeistä namia |
Mutta Pamaus onnistuu viemään potin hetkeä myöhemmin |
Rottien alkuperäinen omistaja sai valita rotista yhden, jonka hän sai pitää muiden lähtiessä. Parituhatpäisen lauman seastakin hän löysi oman nimetyn suosikkinsa, joka hänen luokseen lopulta sitten jäi - tällä kertaa omaan häkkiin majoitettuna. Aiemmilla rotillakin oli toki häkki ollut, mutta rottien jyrsittyä itsensä ulos siitä mies oli vain jättänyt ne elämään ja lisääntymään vapaasti koko asunnossa. Vielä parittuhatpäisen lauman kanssakin mies listasi rottien hyviin puoliin kuuluvan niin persoonallisuuden kuin sosiaalisuuden - esimerkiksi hänen istuessaan lattialla, rotat tulivat oma aloitteisesti kiipeämään hänen syliinsä siinä missä muutkin kesyrotat.
Vaikka jakson tilanne oli monelta osin kauhea ottaen huomioon asunnon kunto ja ison rottalauman välien selvittelyistä aiheutuneet vammat osilla rotilla, on jakso mielestäni mielenkiintoinen esimerkiksi myös rottien sopeutuvaisuudesta. Puolivillinä asunnossa eläneestä kesyrotastakin voi vielä saada hyvän lemmikin. Jakso myös osaltaan havainnollisti hyvin rottien lisääntymistahtia: kuolleisuus huomioon ottaenkin kolme eläintä voi vapaasti lisääntyessään muodostaa suotuisissa olosuhteissa (=suojaa, vettä ja ruokaa) parituhatpäisen populaation parissa vuodessa. Ja silti ihmiset välillä ihmettelevät, mitä pahaa uroksen ja naaraan jatkuvasta yhteisasuttamisesta voisi muka seurata, kun poikasetkin ovat kivoja ja kyllä niille nyt kodit löytyvät... Jotenkin kummasti meiltä ei silti koskaan lähde naarasta uroksen häkkitoveriksi tai päinvastoin.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti