lauantai 17. marraskuuta 2012

Hoitorottia ja tiukkaa syyniä

Hoitorottien tulo siirtyikin eilisestä tähän päivään kun Annan eilinen aikataulu muuttui äkisti. Hetken ehdin kuitenkin jo miettiä, pitäisikö minun näin viime hetkellä perua koko hoitorottien tulo, sillä vähän ennen neitien saapumista sain Saijalta puhelun. Lilianin kasvattajan luona on havaittu korvapunkkeja ja yhden venäjäntuonnin kohdalla tilanne on ilmeisesti varsin pahakin. Facebookista luetun mukaan oireilevat rotat eivät ole kuitenkaan olleet kosketuksissa messarissa mukana olleiden tai sielä myytyjen eläinten kanssa. Sen verran ikävältä vaiva kuitenkin näytti, että mieluummin sitä on itse liian varovainen asian suhteen kuin päin vastoin. Niinpä Lilianin korvat katsottiin läpi heti, jonka jälkeen juttelin asiasta hetken Tellun kanssa facebookissa. Lilianin korvissa ei näkynyt mitään ja tartunta vaatii kosketuskontaktin, joten uskaltauduin sitten hoitolikat ottamaan eri huoneeseen omien rottien kanssa. Tämän lisäksi kädet menevät huolellisesti pesuun aina omien rottien käsittelyn jälkeen ennen hoitorottiin koskemista. Annallekin tilanteesta toki kerroin, eikä hän kokenut asian pohjalta tarpeelliseksi lähteä äkkiä ennen lennon lähtöä toista hoitopaikkaa järjestämään.

Ja kun sitä kerran lähdettiin varautumaan pahimpaan, päädyimme Tapsan kanssa lykkäämään myös tälle kuulle ja välittömästi kuun vaihteeseen suunniteltuja astutuksia. Vaikka Lilian vaikuttaa puhtaalta, en halua ottaa suotta sitä riskiä, että talossa olisi kantavia tai imettäviä naaraita mikäli punkit olisivat päässeet tarttumaan Lilianiinkin. Etenkin kun Soodakaan ei asu täällä, eikä sitä ole vielä haettu tänne. Korvapunkkeihin kun tarvitaan ilmeisesti Frontlinea vahvemmat karkotteet, joita saa vain reseptillä eläinlääkäriltä.

Nyt kuitenkin kovasti toivotaan, että tästä selvittäisiin säikähdyksellä. Likkalauman ja etenkin Lilianin korvat ovat kuitenkin nyt varuiksi jonkin aikaa tarkan tarkkailun alaisina, että tilanteeseen pystyy puuttumaan sitten heti jos aihetta ilmenee. Suomessa korvapunkkeja ei yleensä rotilla juurikaan edes esiinny ja Sinin rottalan punkkitartuntakin on ilmeisesti saanut alkunsa Venäjältä tuotujen eläinten myötä ja puhjennut muuttostressin seurauksena. 

Tämä punkkijuttu tuli kyllä vähän puuntakaa, vaikka sitä on jo muuten tullut viikon mittaan pohdittua epidemioita jyrsijäharrastuksessa ja esimerkiksi näyttelyjen roolia niiden leviämisessä. Hiiripuolella kun yksi kasvattaja on saanut riesakseen vielä pahemman epidemian, joka on mahdollisesti salmonellaa tai tyzzerin tautia - Eviran tuloksia vasta odotellaan. Ei voi kuin vain toivoa voimia kyseiselle kasvattajalle - itselläkin kun on kerran rohinat tappaneet kolmanneksen hiirikannastani, silloin kun vielä kasvatin itse ruokahiiret omille käärmeille. Ja jo se riitti vetämään aika hiljaiseksi ja vaikutti osaltaan päätökseen laittaa ruokahiirikasvatus ainakin pitkälle tauolle.

Ei kommentteja: