tiistai 8. toukokuuta 2012

Katarinan muksut 1vrk

Katarinan muksut 1vrk
Äsken tarkistin Katarinan pesän ensimmäistä kertaa. Pesästä löytyi yhdeksän pientä rottamuksua. Yksi muksuista oli hieman muita pienempi, mutta ei kuitenkaan ratkaisevasti ja sillä oli maha täynnä maitoa, joten välitöntä karsimistarvetta ei ollut. Katsoo sitten poikasten ollessa 3vrk uudestaan, miten tilanne on kehittynyt. Katarinan poikuekoko on muutenkin vähän siinä rajalla, uskaltaisiko poikueen jättää karsimatta mikäli tuo pahnanpohjimmainen saa muut kasvussa kiinni ensimmäisten päivien aikana. Yleensä sitä kun tulee jätettyä emoille se 7-8 muksua. Mutta ainakaan montaa poikasta ei joudu tällä kertaa karsimaan, mikä on mukava. Alustavasti muksuissa näytti olevan 4 naarasta ja 5 urosta, mutta kovin varmaksi ei itse arvaa sukupuolia vielä tämän ikäisiltä sanoa.

Tämän vuorokauden aikana on tullut useita kertoja pysähdyttyä hetkeksi häkin läheisyyteen kuuntelemaan poikasten pikku piippailuja. Jokin siinä äänessä on hyvin vangitsevaa, etenkin pitkän odotuksen jälkeen.  Emokin vaikuttaa varsin virkeältä ja hyväkuntoiselta, ja se viettää paljon aikaa pesässä poikastensa kanssa. Ainoastaan kuonon kärki pilkistää monesti yhdestä pesämökin ikkunoista mamman maatessa muksujensa luona. Viereisen häkin naaraslauma on taas hyvin nyreissään siitä, että unohdun aina välillä toviksi Katarinan häkin eteen; kaikki huomio kun kuuluisi luonnollisesti isoille likoille itselleen. Ja etenkin kaikki namit kuuluisivat likkojen linnaan, joten Katarinan saamat herkkupalat eivät jää naapurissa huomioimatta.

Emona Katarina tuntuu olevan varsin rauhallinen. Pesää tarkastettaessa se ei olisi mielellään lähtenyt pesän luota, mutta se ei myöskään koe suurta tarvetta pesän puolustamiseen.


Ei kommentteja: